Dureri normale?
Orice om se nelinişteşte când îl doare ceva. Excepţie fac "durerile normale", adică durerile resimţite de domnişoare şi doamne când sunt la menstruaţie. Orice mămică grijulie intră în panică dacă pe fetiţa ei o doare un degeţel. Dacă o doare burtica la menstră îi pune o compresă şi îi dă un calmant. Dar aceste dureri menstruale nu trebuie privite ca niște dureri normale.
De fapt, în ginecologie este normală doar durerea resimţită la naştere sau avort. Celelalte dureri semnalează, ca şi în alte părţi ale corpului, că se întâmplă ceva în neregulă. Doar o mică parte din senzaţia dureroasă pe care o resimţim de obicei la menstruaţie poate fi atribuită spasmelor colului sau corpului uterin, datorate substantelor naturale, de regulă prostaglandine, eliberate din peretele uterin odată cu declanşarea menstruaţiei.
În marea lor majoritate, durerile asociate menstruaţiei sunt exacerbări ale unor suferinţe inflamatorii genitale (boli inflamatorii pelvine - cunoscute şi ca anexite - şi/sau endometrioza). În multe situaţii, ele se asociază şi cu dureri care pornesc de la căile urinare joase (cistite, cistouretrite, colici de căi urinare) favorizate de imprudenţele noastre, cum ar fi: consumul insuficient de lichide, îmbrăcămintea sumară sau inadecvată, expunerea repetată la frig şi umezeală a părţii inferioare a corpului, etc. Endometrioza este o boală mult mai frecventă decât se crede, cauzatoare de suferinţe cronice şi infertilitate, greu de diagnosticat şi de tratat. Prima condiţie este să te gândeşti la ea...
În cazuri mai rare, durerile în partea de jos a abdomenului pot fi asociate cu suferinţe ale tubului digestiv, însa acestea se însoţesc de obicei şi cu simptome specifice, crampe urmate de diaree şi/sau constipaţie, uneori scaune cu mucus sau sânge. Evident, în astfel de cazuri trebuie să apelam la medicul gastroenterolog. O atitudine prudenta şi consecventa ne poate feri de multe suferinţe şi complicatii evitabile.
Concluzia este mai degraba pozitivă - nu trebuie să ne resemnăm cu durerile noastre, trebuie să căutăm cauza şi să o tratăm. Pentru fiecare dintre suferinţele noastre există tratamente specifice, unele comune mai multor afecţiuni: antibiotice, antiinflamatorii, tratamente care actionează pe receptorii hormonali, etc. Laseterapia de joasă energie are efect pozitiv şi asupra bolii inflamatorii pelvine, şi asupra inflamaţiilor de căi urinare, şi asupra endometriozei.
Ce se poate întâmpla dacă ignori astfel de dureri?
În funcție de cauza lor, suferințele genitale netratate îți scad calitatea vieții și pot duce la complicații cum sunt sterilitatea, sarcina extrauterină, iar în cazul endometriozei chiar complicații abdominale. Infecțiile urinare joase cronicizate favorizează aparitia pietrelor, pot urca la rinichi și pot da tulburări de urinare, urinări dese și/sau imperioase și chiar un grad de incontinență.
Recomandare:
Infecțiile genito-urinare, cauza majorității durerilor, se pot evita folosind îmbrăcăminte adecvată, consumând lichide în cantitate suficientă, minim 2 litri pe zi, folosind protecție în mod consecvent în viața intimă, și evitând expunerea părții de jos a corpului la rece (mers desculț pe suprafețe reci, stat pe pietre, etc).